Президент IPG на зустрічі з Послом Швейцарії в Україні

На минулому тижні відбулася зустріч нового Посла Швейцарії Гійома Шойрера з молодими лідерами громадськості, серед яких була президент громадської організації "Інститут політики та урядування" Вікторія Вдовиченко

На зустрічі пані Вікторія представила свою громадську організацію, розповіла про її бачення, завдання та цілі, а також отримала відповіді від Посла на актуальні питання з державного упраління та розвитку нашої країни.

Серед гостей заходу були представники Інституту політичної освіти, Української школи політичних студій та шкіл і програми МЗУ Фонду Богдана Гаврилишина. 

Познайомившись із учасниками зустрічі та вислухавши їх запитання пан Гійом Шойрер надав такі пропозиції та коментарі щодо почутого:

  • Депутати не мають бути ізольованими, «богами», які живуть десь високо у далекій Верховній Раді. У Швейцарії з цим справляються тим, що депутат – це не основна професія, і кожен має свою (лікар, інженер, програміст) і зіштовхується з проблемами суспільства щодня.
  • Для навчання молоді та формування політичної еліти необхідно створити Молодіжний Парламент на місцях, де нове покоління зможе на практиці навчитись мистецтву ведення дебатів, отримати досвід слухання опонента та знаходження компромісу. Надалі ці люди зможуть стати депутатами місцевих рад та Верховної Ради.
  • Децентралізація – важлива, важка, але можлива. Можна подивитись на досвід Франції, де раніше завжди все підпорядковувалось центру – Парижу, але зараз влада розподілена.
  • Розподіл відповідальності та обов’язків на муніципальному рівні: «Кожна проблема має вирішуватися на найнижчому рівні з можливих».

За матеріалами офіційного сайту програми "Молодь змінить Україну" Благодійного фонду Богдана Гаврилишина http://changeukraine.com.ua/